неделя, 15 юли 2012 г.

Първата митница в Европа била в Дебелт


Дебелт (Деултум) е основната врата между България и Византия по време на Първото българско царство, каза д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, по повод проучванията, които се извършват в античния Дебелт. 

Градът играе изключителна роля в древни времена. В него е разкрита и митница, която е може би първата археологически намерена в Европа. Тук са минавали търговски взаимоотношения, преговори. Тук са намерени оригинални печати на цар Борис и се смята, че дори може би покръстването му е станало в Деултум.
Когато град Дебелт, дн. община Средец, е бил основан през 70 година, по време на император Веспасиан, малко след смъртта му и на сина му Тит, жителите му са били легионерите, заедно със семействата и робите им. Били са около 500 човека в началото, с по 7 до 10 човека в семейството си. 
През V-VI век има известен застой, но хан Крум например в началото IX в. е толкова впечатлен от уменията на местните хора – занаятчии, първенци и интелектуалци, че взима цялото население на града и го преселва, за да служи, да работи за българската държава, каза Вагалински пред агенция "Фокус". 
"Заселва ги дори на север от Дунав и те са били толкова важни, че минават десетки години и византийската власт успява да изпрати един десант с кораби, които влизат през Черно море и си ги взимат, защото хората са най-важното нещо, което дай Боже и ние да разберем”, коментира д-р Людмил Вагалински.
Градът е имал пристанище в началото на XIII в. и когато латинците, западните рицари през 1204 г. завземат Константинопол, византийският император бяга с останалата му флота и своята хазна и пътьом спира в Деултум. 
Междувременно стана ясно, че в некропола край Дебелт са открити римско и ранно християнско погребение. 
След отваряне на едната камера се разкри едно женско погребение, скелет на жена, около която имаше гробни дарове – един антропоморфен балсамарий, един стъклен балсамарий и една стратила маниста. Това каза Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец.
"Погребението е от II-III век, римско. Излезе един историчен гроб, който е по-късен, вероятно ранно християнски, тъй като погребението е изток-запад със скръстени ръце, няма никакъв инвентар, но улицата попада върху некропол и този исторически град, който разкрихме, е на повърхността, извлечени са главата и краката от течащата вада, която минава през него, той е на 7 см под повърхността”, каза Красимира Костова пред агенция "Фокус". 
По думите ѝ този антропоморфен балсамарий би бил изключителна находка за всеки един музей.
"Стратилата и този балсамарий ни показват, че тя е с един висок статус в обществото, защото това са гробни дарове, които не се слагат на случайни хора. Възможно е да е свързана по някакъв начин с амфитеатъра в Дебелт, да е участвала там или съпругът й да е бил участник в игрите. Предполагаме, че става въпрос за една знатна дама”, каза Красимира Костова.