вторник, 17 юли 2012 г.

Зелена светлина за Деултум

На извънредно заседание на Общински съвет Средец вчера вечерта бяха обсъдени две докладни, касаещи "Деултум". 
Съветниците казаха Да на проект "ДЕУЛТУМ - врата към загадъчната Странджа", който е по ОП "Регионално развитие 2007-2013г" и възложиха на кмета на Средец да подпише договора. Проектът е на стойност 2 784 040, 63 лв, а община Средец трябва да осигури съфинансиране, което е 17,62% от общата стойност на проекта. Това е приблизително 500 000 лева. 
Припомняме, че преди известно време кмета на Средец Иван Жабов бе категоричен, че няма да подпише договора, тъй като общината не разполага с нужните средства за съфинансиране. Пред Sredets News народния представител Стоян Гюзелев коментира, че това е може би първия коментар на кмета и затова е бил така категоричен. 
Избраниците също така отпуснаха и средства в размер на 4170 лева за провеждане на спасителни археологически разкопки на античната гробница, която бе разкрита случайно преди няколко седмици. В нея археолозите, начело с Директора на музея Красимира Костова намериха накити, притежателя на които явно е от знатно потекло, а може би е и принцеса.