неделя, 8 юли 2012 г.

СДС избира днес лидер, в Средец няма открита секция

Иванка Ковачева на откриването на кампанията на ГЕРБ
и сградата, в която СДС проведоха вътрешните избори
през 2011; Снимки: Архив Sredets News
Извънредни вътрешнопартийни избори за лидер на Съюза на демократичните сили  се състоят днес.
До този вота се стигна след оставката на председателя Мартин Димитров, която той подаде на 15 май, след като Националният съвет на сините отхвърли предложението за продължаване на проекта "Синята коалиция" за следващите парламентарни избори. 
Изборният ден ще започне в 10.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. В около 220 избирателни секции в цялата страна 9 000 членове на СДС ще могат да упражнят правото си на вот. Четирима са кандидатите за председателския пост, след като в петък Румен Христов, който бе кандидат за президент на сините си даде отвод. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е един от най-неочакваните кандидати, но според седесари има шансове. За председателския пост се бори и депутатът Ваньо Шарков, зад който стои Мартин Димитров. Шарков си поставя за цел СДС да е основа на дясно обединение. Другият "син" депутат в битката е Лъчезар Тошев. Четвъртият претендент е Иван Сотиров от софийската организация на СДС. 
В Средец няма да бъде разкрита изборна секция. Причината, която се споменава е липсата на списък на актуалните членове на партията, заплатили членски внос.
Само преди година в Средец се проведоха вътрешно партийни избори, на които привържениците на "синята идея" избираха кой да бъде кандидат за президент на "Синята коалиция".
Тогава все още председател на структурата бе д-р Иванка Ковачева, която бе в листата на ГЕРБ (виж малката снимка от откриването на кампанията на ГЕРБ 2011) като коалиционен партньор, а днес е виден общински съветник от ГЕРБ. Това може би е довело и до разпадането на структурата на сините, които не излъчиха кандидат за кмет на изборите миналата година. Тогава СДС получи зашеметяващ шамар, като получи подкрепата на едва 72 души, които гласуваха за листата за общински съветници на партията, което прави едва 1,02% от общия вот.  Тогава СДС се представляваше от Петко Джеджев, който водеше и листата общински съветници.