понеделник, 30 юли 2012 г.

Божидар Димитров: Вярвам, че държавата ще намери пари и за разкопките в Дебелт

проф. Божидар Димитров, снимка: Интернет
На въпрос за сайта Gramofona.com относно разкопките в село Дебелт, професор Божидар Димитров, който е Директор на Националния исторически музей заяви, че вярва, че ще се намерят пари за разкопките в древния "Деултум".  
"Дебелт е един много голям град и има голяма роля в българската история, както в античната, така и в средновековната епоха, както и Русокастро между другото. За съжаление те отпаднаха от правителствената програма, тъй като в условията на икономическа криза не можеше да се дадат пари за всички около 20 обекта. Правителството реши да даде пари за обектите по Черноморското крайбрежие, тъй като там има развита хотелска база и добри пътища, и туристите лесно могат да бъдат отведени до тези обекти, които разкопаваме и ще реставрираме.", коментира проф. Димитров.
Той вярва, че когато България позабогатее ще има и пари както за разкопки, така и за реставрация на крепостните стени тук. 
"И от морето ще бъдат возени туристи с автобуси, с джипове. Ще бъде едно хубаво преживяване. Току-що и аз го преживях с джип. Някои хора обичат точно такива приключения.", допълва шефа на историческия музей./ Sredets News