петък, 20 юли 2012 г.

Илинден е! Днес морето взима жертви


20 юли православната църква почита паметта на св. пророк Илия. В народните вярвания пророкът е повелител на гръмотевиците и на днешния ден не трябва да се върши никаква работа, защото гръм ще порази нарушителите на тази повеля. 

Не се ходи и на плаж, защото морето взима своите жертви. 
Животът на пророкът е поредица от чудеса, а след смъртта си продължава своето небесно възнесение на огнена колесница.
Името Илия означава крепост, а според библията светият пророк, носещ това име, е бил роден в град Тезвия. Според преданията бащата на Илия имал странно видение за него – видял как благообразни мъже говорят с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. 
Свещениците успокоили родителите, че това видение не е страшно, а словото на Илия ще бъде като огън – силно и действено.
Ето че и доказателствата за това не закъснели. Израелският цар Ахав и съпругата му Иезавел избивали пророците на християнството, а в Самария построили и капище на езически бог. Отишъл Илия при тях и им казал, че заради греховете им няма да има нито дъжд, нито роса над земите им. Думите на пророка се сбъднали и настанала суша, последвана от страшен глад над цял Израил. 
Три години продължила сушата. Събрал се народът, заедно с Ахав на върха на планината Кармил. Пророците на Ваал дълго се опитвали да измолят дъжд от своите богове, но така и не заваляло. Привечер Илия направил жертвеник и се помолил за дъжд. Небето притъмняло, вдигнал се вятър и проливен дъжд паднал над изсъхналата земя. 
В своя живот Илия обикалял Израил заедно със своя ученик Елисей и проповядвали божието слово и извършвали чудеса.
Смъртта на Илия е също обгърната с чудеса – на земята слязла огнена колесница и огнени коне. В тая колесница пророкът бил отнесен с вихър на небето.