четвъртък, 10 януари 2013 г.

По-високи стипендии за отличниците

Снимка: Sredets News

Да се повишат стипендиите за отличниците. Такава възможност обмисля да даде на училищата през тази учебна година Образователното министерство, съобщава в. "Монитор ", цитиран от Inews.

 Идеята е школата да имат по-голяма свобода при разпределянето на бюджета си за поощряване на учениците. Ръководството ще може да избира дали да увеличи размера на стипендиите на най-добрите ученици, или пък да увеличи броя на наградите за успех, така че повече деца да бъдат стимулирани да учат, обясни секретарят на ведомството Красимир Вълчев. 
В момента всички ученици със среден успех 5,5 или повече взимат по 21 лв. на месец, а социалната стипендия е 18 лева. Промяната в разпределянето на парите на ученическите стипендии идва заедно с увеличаването на единния разходен стандарт на учениците. С него се скачат и заплатите на учителите. Така един млад неопитен педагог, току-що излязъл от университета, ще взема 500 лв. заплата. Старшите учители пък ще получават 530 лв., а главните 570-580 лв. Заплатите на помощник-директорите и директорите пък ще започват съответно от 610 лв. и 680 лв. В момента средната заплата на учителите е около 730 лв., но на много места стартовите заплати за млади учители са около 450 лв. Новият просветен закон предвижда допълнителни бонуси и за тези училища, чиито ученици вдигнат успеха си на националните външни оценявания.