вторник, 29 януари 2013 г.

Изграждат паметна плоча на загиналите за свободата на България

Мястото, където ще бъде поставена паметната плоча.
Снимка: Sredets News
На редовно заседание, провело се днес, общинските съветници приеха докладната на кмета на Средец Иван Жабов за изграждане на паметна плоча на загиналите за свободата на България. Известният стих от стихотворение на Иван Вазов: "Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха!" ще бъде изписан на плочата.Тя ще бъде поставена в тревните площи на площад България до пилоните с българското знаме и европейския флаг.
Паметникът ще бъде осветен, а мястото около него облагородено. . Паметната плоча трябва да е готова до 16 февруари, тъй като на тази дата отбелязваме освобождението на Средец от турско робство.
Точката предизвика дебати в местния парламент. От името на опозицията думата взе общинския съветник от БСП Геотги Георгиев.
"За мен е подигравка с общинския съвет да даваме становище, защото вие ни поставяте пред свършен факт, след като действията са започнали", заяви той. Георгиев изрази и позицията си относно мястото на паметния знак. По думите му избраното място не е най-удачно.
Решението да бъде поставена паметна плоча бе взето с 16 гласа За.