понеделник, 14 януари 2013 г.

Георги Георгиев, БСП: На България е нужна нова АЕЦ

Георги Георгиев
Снимка: фейсбук
Георги Георгиев е председател на Общинския съвет на БСП, както и председател на групата съветници на БСП в Общински съвет Средец.

-Г-н Георгиев, предстоящият на 27 януари референдум е  по инициатива на БСП, които събрахте нужните подписи. Различава ли се вашата лична позиция по въпроса, от тази на партията, която представлявате?
-Не, не се различава, аз и почти цялата част от членове и симпатизанти на общинската организация на БСП подкрепят провеждането на референдума и ще гласуват с "ДА". Основание да твърдя това е, че в подписката се включиха над 800 избиратели.
-Смятате ли, че ще излязат достатъчно хора, за да може референдума да се счете за валиден? Тоест повече от излезлите до урните на парламентарните избори през 2009 година.
-С нашата разяснителна кампания ще се опитаме да убедим максимален брой хора от Общината да участват в първия в новата ни история Референдум. Това дава възможност да се произнесем по един важен за бъдещето технологично развитие на България въпрос, какъвто е ядрената енергетика, но и да покажем, че сме дозрели да упражним правото си на пряка демокрация. Загърбвайки тази възможност, българите пропиляват възможността и за в бъдеще да решават пряко въпроси от голямо обществено значение!
-Защо е нужна нова АЕЦ на България?
-На България е нужна нова АЕЦ поради няколко причини:
-Това прави България енергийно независима, за следващите десетилетия до 2030г. Нуждите от електроенергия в света ще се увеличи двойно, а без АЕЦ тези нужди не може да бъдат покрити. Ако не построим нова АЕЦ през 2020 година ще сме принудени да внасяме електроенергия от нашата съседка Турция, която строи АЕЦ по руска технология с четири реактора и планира да построи още две и то непосредствено до нашата граница, на Черно море. 
-Ядрената енергия е най-екологична, разбира се със забележката, че съвременните модерни реактори гарантират голяма надеждност и второ, че все пак трябва да се осигури дългосрочно съхраняване на отработеното гориво.
-Най евтин е токът от АЕЦ -АЕЦ Козлодуй - по 4.4 стотинки за 1 киловатчас, Тец/Марица изток, Бобовдол и Варна - 7.3стотинки за киловатчас:
-ВЕЦ-по 15,4 стотинки за киловатчас.
-от вятърни централи-18 стотинки за киловатчас:
-от фотоволтаични централи - 78,9 стотинки за киловатчас.
Всеки средно грамотен човек може да пресметне, че ако искаме да имаме по-ниска цена на тока трябва да имаме нова ядрена централа.
-Със седми блок на централата в Козлодуй не е ли същото?
-Въпроса с АЕЦ Козлодуй е откровено спекулативен. Ако си разровим паметта ще видим, че тези които затвориха блокове 1 и 2 на Козлудуй са най-яростните противници на Белене /Иван Костов, Надежда Михайлова, Миглена Кунева и сие/. Нов блок на Козлодуй може да има, ако се измине трудния път за лицензиране на площадка, което ще отнеме над десет години и безвъзвратно ще сме изостанали от съседите си. При Белене този етап е завършил и може да стартира строителството и биха се отворили хиляди работни места.
-Как си обяснявате, че премиерът Бойко Борисов публично нареди на симпатизантите си да гласуват с "НЕ"?
-Бойко Борисов се изживява като самодържец и прави каквото си иска, няма да се учудя, ако утре не се изцепи нещо друго. За изминалите години от неговото управление той е сменял диаметрално позициите си по ред неща и не изпълни почти нищо от обещанията си. Надявам се на здравия разум на българите, да не са пионки в ръцете на един човек. Унизително е отношението към самите членове и симпатизанти на ГЕРБ.
-Трябваше ли в това допитване да бъдат включени и други въпроса? Примерно за тютюнопушене на закрити места.
-Не смятам, че трябваше да се включват и други въпроси и дори да се променя въпроса. Той трябваше да бъде такъв какъвто бе в подписката. Що си отнася до тютюнопушенето аз лично подкрепям забраната независимо, че съм дългогодишен пушач./Sredets News