неделя, 6 януари 2013 г.

Не почетоха поетът-революционер Христо Ботев в Средец!

Снимка: Sredets News
И тази година в Средец не се сведе  глава пред паметта на поета-революционер.
Днес честваме 165 години от рождението на Христо Ботев. Това е ден за почит към героя, а инициативата е на национално ниво, няма как една община да не включи.
Във фейсбук страницата на община Средец преди дни прочетохме, че днес в 12:00 часа ще се проведе възпоменателна церемония във фоайето на читалището в Средец, на която да се прочетат творби на Ботев. Всички, които са се заинтересували и са отишли до читалището са го направили напразно, въпреки че то бе отворено. 
Коментар за нелепата ситуация потърсихме от община Средец в лицето на г-н Сергей Стоилов, директор на дирекцията, която отговаря и за културата в община Средец. "Не можем в един ден да организираме две ЗНАЧИМИ събития. (б.л. другото е хвърлянето на кръста в язовира) Почивен ден е и не можем да ангажираме ученици. Денят на Ботев ще го почетем, но след два-три дни", заяви Стоилов. Нещо повече, той съзря опит за политиканстване в действията на младежкото тракийско дружеството, което единствено отбеляза днешния ден. А именно, младите тракийци провеждат информационна кампания, в която описват живота и делата на Ботев в социалните мрежи. Чест им прави това, защото техните възможности са силно ограничени и нямат ресурса на една община.
Подобен род принизяване води до опростачване и обезличаването ни като нация, за което сме си виновни само ние. 
Любопитен би бил казуса, ако направим анкета, чийто въпрос е дали да почетем рождението на Христо Ботев. Едва ли ще има някой който да отговори отрицателно. /Sredets News