петък, 25 януари 2013 г.

Отличиха най-добрите есета, посветени на Балканската война

Диплом за участие получиха всички участници
Тържествено бяха наградени победителите от конкурса за есе, посветен на 100 годишнината от Балканската война. Негов организатор е Младежко тракийско дружество "Свети Георги Победоносец" град Средец. Конкурсът е и част от програмата на Съюза на тракийските дружества в България по повод честванията на годишнината от войната.
В 11:00 часа малки и големи изпълниха до краен предел клуба на местното тракийско дружество.  Председателят на младежката структура Георги Гюзелов откри тържеството и поздрави присъстващите, които се изправиха при звуците на стария химн "Шуми Марица".
"Аз съм развълнувана, защото едни млади хора са положили труд, за да отбележат едно  от събитията  в българската история, съхранило паметта на апогея на българския национален дух. Няма моменти в българската история, които са толкова силни и българския народ дава всичко от себе си, за да може да постигне своята национална идея", заяви Красимира Костова, директор на Общинския исторически музей, която взе участие в тържеството, като направи равносметка на Балканската война. Филм за тази война бе прожектиран на присъстващите, които, водени от патриотичен дух затаиха дъх за момент. 
Мирослава Миткова зае І място
в конкурса за есе.
"След всичко това, което се изказа и видя дотук малко думи останаха, които могат да се кажат. Участниците в конкурса са храбреци не във войната, а на фронта на словото, като са се осмелели да участват в този конкурс", заяви Надежда Керемедчиева, член на журито, която обяви и победителите. В комисията, отличила най-добрите есета влизат още Донка Вълчева и Георги Янков, които ден по-рано са заседавали.
Победител в конкурса е Мирослава Миткова от 11 клас, възпитаник на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". На второ място бе класирано есето на Кристиана Турлакова, ученичка в ГРЕ "Г. С. Раковски" град Бургас. Почетното трето място зае шестокласничката от средецката гимназия Елица Георгиева. Всички, които са се включили в конкурса получиха и Диплом за участие.
"Постарахме се да зарадваме максимално участниците и да ги мотивираме за следващите конкурси. Победителите освен книги получиха и парична премия", заяви Красимир Коларов, заместник-председател на младежката организация. 
Организаторите от Младежкото тракийско дружество изненадаха членовете на журито, като им поднесоха благодарствен адрес.