понеделник, 14 януари 2013 г.

Сурвакари поздравиха общинската администрация с ромската Нова Година


 Сурвакари наричаха за здраве и берекет на кмета Иван Жабов и неговия екип за Василица. Учениците разказаха ромска легенда,  свързана с историята на празника и Банго Василий. Златина Стефанова поздрави присъстващите с изпълнение на песен, посветена на ромския празник. Момичето е в десети клас и мечтае да стане лекар. Група от ромски ученици от гимназиалния курс, бе приета от кмета на общината, който ги награди. Младежите споделиха, че искат да продължат да учат и са избрали професиите, в които да се развиват.

”Имам много мечти. Една от тях е да уча психология. Харесва ми, защото мога да изслушвам хората и много обичам да им давам съвети”, сподели Михаела Михайлова, възпитаник в местната професионална гимназия "Никола Вапцаров". 

За най-малките в клуба в ромския квартал се проведе викторина със забавни игри и томбола. Празничната програма за Банго Василий стартира още в петък с празничен концерт. Събитието отбеляза и десет години от създаването на група за ромски фолклор „Романи яг”. Ръководителят на групата Дафина Димитрова получи Почетен знак на Община Средец, за приноса на състава за съхраняване и популяризиране на фолклорните традиции на етноса . Концертът бе открит с изпълнение на народната певица Яна Иванова. На сцената пяха и танцуваха деца от ОДЗ "Бърборино", както и Дана Ангелова и Иван Добрев.