петък, 25 януари 2013 г.

Красимира Костова, Деултум: Очакваме финансиране от правителството

Красимира Костова, Директор на
археологическата база в Дебелт.
Русокастрон, Деултум и още две крепости в Обзор влизат в туристическия проект "Виа Понтика". Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на дискусията на в. "Стандарт" в рамките на кампанията "Чудесата на България", пише СтандартНюз. На кръглата маса в Бургас седнаха учени, археолози, кметове на морски общини и представители на държавни институции. Участниците във форума бяха единодушни, че кампанията "Чудесата на България" и проектът "Виа Понтика" са предизвикали истински фурор и са поставили началото на истински културно-исторически туризъм в България. 
Стана ясно, че се отпускат средства за реализацията на туристически маршрут, в който е включен и Деултум. Именно затова потърсихме и Красимира Костова, директор на базата в Дебелт.

- Госпожо Костова, вчера взехте участие в среща с министъра на финансите Симеон Дянков в Бургас. Каква бе темата на тази среща?
-Вестник "Стандарт" възражда идеята отново да се започне национална кампания "Чудесата на България". Идеята е да се отличат чудесата на хилядолетието. Аз призовавам жителите на Средец да се включат и да подкрепят Дебелт, един от емблематичните за нашата община обекти. В рамките на тази кампания продължава инициативата на правителството да се финансират археологическите обекти по крайбрежието по проекта "Виа Понтика". Взето бе решение тази година от бюджета да се отпуснат 10 милиона лева, като 4 от тях да се дадат на северното черноморие и 6 милиона за южното черноморие.  Това, което ни прави щастливи е, че тази година правителството най-накрая, след всичките успехи, които има този резерват го припозна и публично обяви, че Дебелт ще бъде финансиран. 
- Знае ли се колко са средствата, с които ще бъде финансиран Деултум?
- Неформално засега мога да кажа, че се коментира сумата от 100 хиляди лева.  Въпреки всичко аз имам известни резерви независимо, че ще имаме финансиране. Резервите ми са чисто човешки. Когато получим сумата, тогава ще можем да коментираме.
- Министър Дянков бе заявил, че благодарение на вампирите ръста на туристите е скочил. Наблюдава ли се това явление в Дебелт?
- Всъщност тази тема тръгна от Дебелт през 2005 година, като заместник-ръководител на проучванията на могила "Хеликон". Мога да кажа, че туристите в България са интелигентни хора. Да, те с лека ирония питат за вампирите, но не мога да кажа, че това е водещото, което ги води в едно селище.  По отношение на туризма, когато се прави туризъм,  трябва да се определи водещата тема. Дали ще бъдат вампирите, дали ще бъдат мощите или архитектурата, атракциите. Поне при нас темата за вампирите не е водеща и никога не е била водеща. Това е един обред, който е езически, който дори и днес в капсулирани общности се практикува. В никакъв случай не можем да кажем, че хората са вампири. Именно заради това смятам, че трябва да подходим малко по-интелигентно. 
- Кое е водещото в Дебелт тогава, от кое се интересуват най-много туристите?
- Това, което ми прави впечатление е, че туристите се интересуват най-вече от историята на римския легион, българската граница, епископията и християнския център, тракийската история. Ние сме се постарали по тези 4 теми да работят екипите. Нагласяме се според желанията на нашите посетители.