вторник, 3 април 2012 г.

Богата програма за Великден


В сутрешният блок на Канал 0 "Добро утро, Бургас" с водещ Мария Москова гости бяха зам.кметовете на Средец Милена Чечева и Желю Желев. Темата на тяхното гостуване бе "Седмицата на гората".
В културната програма на Община Средец, свързана със "Седмицата на гората" са заложени конкурси. Единият от тях е за детска рисунка, а другия за снимка на тема: "Моят зелен дом". Желанието ни е, чрез тази идея да привлечем вниманието на младите, да възпитат любов и уважение към природата, растенията и цветята и още повече, че тази година седмицата на гората е под надслов "Гората за децата", заяви Милена Чечева.
"С наближаването на християнските празници около Великден община Средец изготвя богата културна програма. В Етнографския музей в Средец ще бъде пресъздаден обичая "Боядисване на яйца", а на самия ден - Великден пред църквата ще бъдат пресъздадени и други два обичая, а именно "Пеперуда" и "Еньова буля". На Лазаровден ще бъдат обиколени домовете по селата от местни групи, които ще пожелаят берекет и плодородие на стопаните", допълни Чечева. Зам.кмета по културата и образованието спомена и за идеята, за която Sredets News вече писа, а именно обичаите "Пеперуда" и "Еньова буля" да влязат във живото наследство на ЮНЕСКО. 
Зам.кмета по горите Желю Желев отговори на въпросите на водещата относно създаването на общинското предприятие "Общински гори". Според него реализирането на тази идея би довело повече средства в хазната. Предстои идеята да се реализира, след като общинските съветници дадоха зелена светлина преди броени дни.