понеделник, 23 април 2012 г.

Световен ден на книгата и авторското право е днес

Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. 23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков. 
 Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството. Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга. 
 В София Асоциация "Българска книга” ще връчи годишните награди "Рицар на книгата”. Наградата се връчва на журналистите с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. 
В Средец също ще се отбележи Световния ден на книгата. Читалище "Пробуда" организира инициатива "Библиотекар за един ден". В нея всеки имаше възможност да се запише и да участва.  До професията библиотекар ще могат да се докоснат малки и големи от Средец утре, когато ще бъде отбелязан и самия ден на книгата в Средец. Sredets News ще се опита да се докосне до "библиотекарите за един ден" и да заснеме част от тяхната работа. 
В дясно на страницата ви питаме: Кога за последно четохте книга?