четвъртък, 12 април 2012 г.

Не сипвайте сол в здравето си!

Преди броени минути започна кампанията на Министерство на здравеопазването, насочена към намаляване консумацията на готварска сол "Не сипвайте сол в здравето си! в Средец. Кампанията се провежда на площада пред сградата на община Средец. Десетки са жителите на града, които вече попълниха анкети и получиха информационни материали от организаторите.
Солта е съединение на натрия и хлора. Когато приемате много натрий/сол, застрашавате здравето си! Не е безопасно да се приема повече от 2 грама натрий, което е равно на 5 грама сол дневно! Това количество се съдържа в една чаена лъжичка! Високият прием на сол може да доведе до високо кръвно налягане; инсулт или инфаркт; сърдечно съдови проблеми; нарушения във функциите на бъбреците; рак на стомаха; развиване на остеопороза.
Трябва да се внимава с храните с високо съдържание на сол: хляб и хлебни продукти /хляб, баници, тутманици, милинки/, месни продукти /колбаси, пастърма, пушени филета, месни консерви/, готови ястия и салати, рибни продукти, пикантни закуси, консервирани зеленчуци.... 
Специалистите препоръчват да консумираме повече плодове и зеленчуци, да избираме непреработени или минимално преработени храни, както и да предпочетем пресните меса, риба и зеленчуци. 
Част от останалите съвети са да избягваме туршиите, да консумираме несолени ядки, да обезсоляваме саламурените сирена.  
"Нашия град е един от 19-те града в страната участващи в националната кампания под мотото "Не сипвайте сол в здравето си!". Солта е една от белите отрови на съвременния човек. Разликата обаче между лекарството и отровата е в дозата. Солта е задължителна за съществуването на човешкия живот, но и прекомерната и употреба води до болести.", заяви за Sredets News зам.кмета по здравеопазването Николина Дамбулова, която заедно с другия зам.кмет Милена Чечева и председателя на общинския съвет Надежда Палова присъстваха на откриването на кампанията.