сряда, 11 април 2012 г.

Традицията да боядисваш яйца за Великден

Възстановка на един от хубавите ни обичаи, а именно боядисването на яйца за Великден бе пресъздадена днес в Етнографската къща в града. Община Средец и Тракийско дружество "Лазо Лазов" град Средец инициираха това събитие, което ни върна години назад.
Ето и малко история:  В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата за да бъдат здрави. До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. Винаги, когато са се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.
Официалните лица на днешното събитие бяха зам.кметовете на Средец Милена Чечева и Николина Дамбулова, Председателя на Общински съвет Средец Надежда Палова, както и директора на Исторически музей Средец Красимира Костова. 
Възстановката бе заснета от екип на НОВА ТВ, а материала ще бъде излъчен утре 12 април 2012година в "Здравей България".