събота, 21 април 2012 г.

За поредна година десетки се събраха за празника на Буковския манастир


Светли петък - петъка след Великден е празника на манастир "Живоприемен източник", който е по-известен с името "Света Петка", намиращ се край странджанското село Голямо Буково. Всяка година по традиция десетки пристигат още предната вечер в манастира. 
Рано сутринта бе отслужена служба в манастира, а по-късно бе отслужен и водосвет от архимандрит Йеротей и игумена на манастира в село Буково отец Веселин. Сред официалните лица на празника бяха кмета на общината инж. Иван Жабов, зам.кметовете Милена Чечева и Николина Дамбулова, а по-късно се присъедини и народния представител Стоян Гюзелев. 
Организирана група от Тракийско дружество "Лазо Лазов" и "Клуб на пенсионера" град Средец също уважи празника.

"Разчитам на помощта на БПЦ, както и на община Средец в лицето на кмета инж. Иван Жабов, с който контактувам често за да може манастира да стане привлекателна туристическа дестинация, която да влезе и в маршрутите за поклоннически туризъм.", заяви пред Sredets News отец Веселин. 

В манастирската обител има аязмо /водоизточник в свещен обект/, заради състава на водата извора е лековит и особено полезен за проблеми с очите. Манастира е с дълга история, а под стените му е заровен духовник от висш сан, което значи,  че в миналото манастира е бил важен духовен център. Това стана ясно от разказа на игумена на манастира, който има идея да отглежда порода животни, които да произвеждат екологично чисти продукти. 
След водосвета кмета на общината поздрави присъстващите и дари икона на светите братя Кирил и Методий. Иконата е изрисувана от ученици на училище "Св.св. Кирил и Методий" град Бургас дни по-рано. Друга икона и книгата "Историята на град Средец" кмета подари на архимандрит Йеротей, който бе най-висшия духовник на празника на манастира.  
"Идвам всяка година и ще продължа да го правя докато съм жив", заяви за Sredets News дядо Иван  от с. Голямо Буково, който от години заедно с много други посещават манастира навръх празника му.
Повече снимки от събитието можете да намерите ТУК