вторник, 24 април 2012 г.

Депутатът Стоян Гюзелев: Създаването на "Общински гори" ще се отрази икономически на Средец

Стоян Гюзелев

Стоян Гюзелев е роден в Бургас през 1960 година. Завършил е Икономически университет във Варна през 1985 г. Има специализации в САЩ и Израел. Управлявал „Сортови семена-Бургас” ЕООД и „Флайт ЕЛ” ЕООД, които подготвят откриването на първия лицензиран Пазар на производители в България със седалище в Бургас. Член на УС на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. От 2007 – 2009 е общински съветник в ОБС Бургас, в момента народен представител от ГЕРБ. Женен с един син и една дъщеря.
-Г-н Гюзелев, вие сте член на парламентарната комисия по земеделие и гори. В Средец предстои да бъде създадено общинско предприятие "Общински гори". Вашето мнение и позиция по въпроса? 
-Изключително позитивно. Смятам, че общинското ръководство ще намери ресурс за да развие най-големия общински горски фонд в България. Това неминуемо ще се отрази върху икономическото развитие на общината и на жизнения стандарт на жителите.
 -Вие сте народния представител на ГЕРБ, който отговаря за община Средец. Разбрахме, че сте тясно свързан и с най-голямото ни населено място след Средец, а именно Дебелт. От къде идва тази връзка? 
-Благодаря ви за този въпрос, защото той ме връща далеч назад във времето на моето детство. Преди имахме къща в Дебелт. Баща ми Янко Гюзелев е добре познат сред възрастните жители на селото. В годините обстоятелствата наложиха да се разделим с този имот, но и до сега пазя спомен за летата, прекарани тук като дете. Спомням си, че бях свидетел на първите археологически разкопки в Дебелт, а именно римския град Деултум. Дебелт е изключително перспективно място, но разбира се не само за археология и история. 
 -След около 3 седмици Дебелт избира своя нов кмет. Вашата позиция и очаквания? 
-Изборите тук бяха касирани. Въпреки това 6 месеца по-късно още с влизането в селото се усеща промяната. Уличната маркировка, новите контейнери за смет, ясно декларираните намерения на общинската администрация да построи детска площадка и облагороди терена пред читалището са доказателство, че се работи за Дебелт и неговите жители. Аз като родител имам лично отношение към това, което се прави за децата в селото. Той е най-голямото в общината, има много млади хора и деца и не е редно до сега там да няма изградено нито едно детско заведение. На въпроса ви относно изборите. Мога да уверя жителите на Дебелт, че добрия синхрон между общинското ръководство и кметството ще доведе до положителни резултати за селото. Такъв синхрон имаше през последните няколко месеца и вярвам, че това няма да се промени.