неделя, 8 април 2012 г.

Терасита Капоте: В Куба няма просия, детска порнография и наркотици

Посланикът на Куба Нейно Превъзходителство Терасита Капоте посети Средец. Тя бе посрещната от Кмета на Средец инж.Иван Жабов, областния управител на Бургас Константин Гребенаров, общинския съветник Георги Георгиев, Председателя на БАС Средец Георги Янков и от зам.кмета на общината Милена Чечева. 
Делегацията, придружаваща Капоте, а именно Берман Алеман, съветник по икономическите въпроси към посолството, Станка Шопова, председател на Асоциация за приятелство „България – Куба” нейният заместник – председател Тамара Такова се видяха с общинското ръководство на Средец в кабинета на градоначалника преди срещата с жителите на Средец.
Разказа на Терасита Капоте за Куба бе повече от емоционален. В очите на присъстващите се появиха сълзи. "В Куба ние не си даваме своето. Ние сме единствените, които се противопоставяме на Америка. Ние сме готови да седнем и преговаряме, но с единственото условие те да не се месят в нашите работи.", заяви категорично Капоте. За разлика от България в Куба всичко е национализирано. ЕРП-тата, телекомуникациите.... са в държавни ръце. Всичко, което е държавно на територията на Куба не се продава. Терасита Капоте даде и пример за това. "Ако някой иска да построи хотел ние не продаваме земята си, а я даваме за определен срок с договор. Това може да е 10, 15, 20 години и след като приключи този договор държавата решава дали да го поднови или не."

Все повече чужди граждани искат да посетят Куба, сред тях има и много българи. Страната продължава да бъде лесно достъпна за българите, въпреки че България сама се е отказала от безвизовия режим.Над три милиона туристи посещават годишно островната държава, като повече от 1/3 от тях са от Канада. Стана още от думите на Капоте.
Н.Пр. Терасита Капоте бе зарадвана от рецитал за Куба, както и от танц, изпълняван от лазарки и си тръгна с детска рисунка за спомен.