вторник, 24 април 2012 г.

Посолството на Куба организира конкурс, победителя отива в Куба на бригада


Посолството на Република Куба в Република България и Асоциацията за приятелство "България - Куба" организират Национален конкурс "Хосе Марти и Петимата кубински герои". Участниците могат да участват с написани на български или на испански език. 

Желаещите да се включат в конкурса могат да участва с писмени работи: проза /разкази, съчинения, есета/; поезия /стихове/;  реферати;  с мултимедийни формати: презентация; видео материали; с рисунки.
Целта на конкурса е обществеността в България да научи повече за приятелска Куба и за връзките между българския и кубинския народ; младите хора от двете страни да се опознаят взаимно помежду си, да се запознаят  с  историята на Петимата кубински герои и да изразят своята морална подкрепа към тях. 
По регламент в конкурса могат да участват ученици, студенти, работещи - без ограничение на възрастта. 
Писмените работи трябва да бъдат изпратени и ще се разглеждат и журират в категорията. Стимулира се участието с няколко творби, но всяка ще се състезава в съответната категория. По-голямата бройка работи няма да дава предимство на участника при журито.
Творбите ще бъдат приемани напечатани и по възможност представени на електронен носител. 
Участието в конкурса е индивидуално.
Ще бъдат журирани поотделно материалите на български и на испански език като водещи при оценяването ще са достоверността на пресъздадената информация, добрия език и стил.
Участниците могат да изразят своята лична позиция по темата - връзката между живота и идеалите на Хосе Марти и Петимата кубински герои, които са продължители на делото му днес; Марти като вдъхновител на борбата за солидарност и за освобождаване на несправедливо осъдените Петима кубински антитерористи.
Медийните презентации могат да бъдат на български и испански език и на тях трябва да бъде изразено лично отношение на авторите.
Размера на рисунките трябва да е 1/2 кадастрон и няма ограничение в техниките за рисуване.
Материалите, които изпратите не се връщат. Съорганизаторите запазват правото си най-добрите творби да бъдат публикувани в печатни издания, при възможност да се издаде сборник, а с рисунките - календар, които да се възползват с благотворителни цели.
Срокът за приемане на творбите е 31 май 2012 година на e-mail: asoc.bulgaria_cuba@abv.bg или на адрес: Посолство на Република Куба /Асоциация за приятелство "България - Куба". За конкурса "Хосе Марти и Петимата кубински герои", ул. "Константин Щъркелов" №1, пощ.код 1113, град София-
Творбите да бъдат придружени от следната информация: точен личен адрес и телефон, електронен адрес, клас, училище или извънкласно звени, висше учебно заведение, месторабота с пощенски адрес, електронен адрес и телефон.
Жури от специалисти ще оцени творбите. Участниците ще бъдат уведомени за резултатите от конкурса чрез вестник "Учителско дело", вестник "Жарава" и списание "Черно и бяло".
Победителите във всяка възрастова група ще получат грамоти. Ще бъде присъдена една Специална награда - участие в Международна бригада в Република Куба.